top of page

MARCEL DUCHAN

Va ser un pintor i escultor francès, creador dels ready-made. Participa d'una llarga carrera artística en diversos moviments artístics com el dadaisme, el futurisme, el cubisme i també del surrealisme. La seva influència en artistes i moviments posteriors és considerable i abasta fins a l'art més actual.

JOSEP RENAU I BERENGUER

Josep Renau i Berenguer (València, 17 de maig de 1907 - Berlín, 11 d'octubre de 1982), va ser un pintor, cartellista polític, fotomuntador, publicitari i professor valencià. És considerat el cartellista més important de la Guerra Civil espanyola.

OBRES:

-Arte contra las élites. Editorial DEBAT, 2002.

 

-Arte en peligro Ajuntament de València, 1980. 

 

-The American Way of life: fotomontajes 1952-1966.

GEORGE GROSZ

Va néixer el 26 de juliol de 1893 a Berlín.

Va cursar estudis d'art a l'Acadèmia de Dresden, a l'Escola d'Arts i Oficis de Berlín i en l'Acadèmia Colarossi de París.

En 1920, amb Wieland Herzfelde i John Heartfield, va organitzar la primera Exposició Dadaísta de Berlín.

Va ser jutjat moltes vegades per atemptar contra la moral. Les seves sèries de dibuixos relacionats amb les condicions de vida a l'Alemanya posterior a la I Guerra Mundial van aparèixer en les revistes Ecce homo (1923) i Das Gesicht der herrschenden Klasse (La cara de la classe governant, 1921).

En Metròpolis (1916-1917, Museu Thyssen-Bornemisza, Madrid, Espanya), exposa la bogeria que s'havia apoderat de la societat europea. Opositor del Nacionalsocialisme, va ser un dels primers artistes a atacar Adolf Hitler. En 1932 va emigrar als Estats Units i el 1938 va obtenir la nacionalitat nord-americana.

Cap a 1936 va començar a pintar a l'oli i realitza nombrosos nus, natures mortes i escenes de carrer. En vigílies de laII Guerra Mundial la seva pintura va adquirir un to desesperat.

Va escriure la seva autobiografia Un petit sí i un gran no (1946). Membre de l'Acadèmia de les Arts de Berlín oest el 1958, va tornar a la seva pàtria a l'any següent.

MAN RAY

Va ser un fotògraf, pintor, escultor i cineasta relacionat amb l’art modernista, el dadaisme i el surrealisme que va estudiar a l'Acadèmia Nacional de Disseny de Nova York. 

Al 1917 va fundar amb Marcel Duchamp i Francis Picabia, el grup dada de Nova York. Va començar a utilizar diferents tècniques, com l’aerògraf sobre vidre, paper fotogràfic i altres superfícies. 

Després de traslladar-se a una petita colònia a Nova Jersey, es trasllada a París, al 1921, on va desarrollar rayogrames, imatges abstractes mitjançant la col·locació d’objectes sobre superficies sensibles a la llum. Va començar a fotografiar persones en lloc de pintar-les i va dedicar-s’hi a ser professor de fotografia a California, Estats Units. 

Va realitzar pel·lícules com L’etoile de mer (1928).

El seu art es caracteritza per la imaginació, sensibilitat i sentit de l’humor. Com a pioner del dada i del surrealisme, les seves obres sempre han sigut originals, irracionals, eròtiques i quasi sempre escandaloses. 

BARBARA HELD

Barbara Held és una artista, flautista i compositora resident a Barcelona. La seva pràctica de músic amb formació clàssica dóna prioritat a tota una vida de col·laboració, de treball interdisciplinari en relació amb altres artistes. Coneguda per la seva subtil exploració del material sonor, crea un treball sonor sensible i enfocat que exposa el detall de l'espai físic de l'escolta així com una gran atenció a com escoltem els cossos que es mouen a través del món.

Barbara va interpretar el 18 de setembre una tria d’obres de Chalkboard de Christian Marclay.

CHRISTIAN MARCLAY

Christian Marclay nascut l'11 de gener de 1955 és un artista visual i compositor. Té la nacionalitat nord-americana i la suïssa. Marclay és autor d’un ampli corpus que explora la relació entre el so i la visió, en especial les múltiples maneres en què el so es pot manifestar visualment. Com ha dit el mateix artista, «la música travessa gairebé tot el que faig.»

MERY CUESTA

Mery Cuesta (Bilbao, 1975) és crítica d’art, comissària d’exposicions i dibuixant. 

L’any 2002 es trasllada a barcelona, on es fa crítica d’art i escriu i dibuixa diverses tires còmiques d’art contemporani.

 

Com a comissària, els seus projectes són de temes com la cultura popular, l’Outsider art (l'art creat fora dels límits de la cultura oficial,per exemple art fet per malalts psiquiàtrics) l’anàlisi de la imatge audiovisual, etc.

En l’àmbit del còmic, dirigeix el màster d’il·lustració i còmic de l’escola Elisava de Barcelona, i també realitza diferents sèries de còmics.

 

Va ser baterista i va tocar en un grup de punk rock anomenat Crapulesque durant 8 anys, del 2008 al 2015, i actualment ha fet un projecte musical experimental en el qual interpreta pàgines i narratives del còmic amb percussió.

 

El treball de Mery Cuesta com a crítica, comissària i docent en relació amb el còmic té una motivació experimental. Els seus interessos giren al voltant de la reflexió sobre els formats expositius del còmic, i també la seva traducció a d’altres llenguatges com ara el ritme o el llenguatge tàctil, tal com va posar en pràctica en el comissariat del Pavelló Català a la Biennal de Venècia 2017.

Totes aquestes temptatives de creuar el còmic amb formes de producció i lectura atípiques formen part d’una línia de recerca sobre la naturalesa del llenguatge del còmic que parteix de l’experiència, més que no pas de la teoria.

ISAK LACUESTA

Isaki Lacuesta va néixer a Girona, l'any 1975. És director de cinema i guionista. Produeix documentals i videoinstal·lacions, tot això compaginat amb la docència (en la Universitat Pompeu Fabra i en el Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya, entre altres).

Va estudiar Comunicació Audiovisual en la Universitat Autònoma de Barcelona i es va graduar en la primera edició del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra.

Obres:

  • Cravan vs. Cravan El poeta i boxejador Arthur Cravan desapareix sense deixar rastre i un altre artista i boxejador Frank Nicotra, inicia una investigació que el portarà pels misteriosos passos de Cravan.

  • El quadern de fang El pintor Miquel Barceló, va viure llargues temporades al Àfrica, on va aprendre tècniques desconegudes. Al penya-segat de Bandiagra, Barceló representa amb el coreògraf Josef Nadj la performance "Paso Doble", on per primera vegada descobrim els secrets del seu taller africà.

  • Entre dos aguas (Conquilla d'Or a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, Millor pel·lícula en llengua no catalana i direcció als Premis Gaudí de 2019) Isra i Cheíto són dos germans que han anat per camins separats. Quan Isra surt de la presó i acaba la llarga missió de Cheíto al mar, tots dos tornen a l'Illa de San Fernando, la seva ciutat natal. La reunió dels germans refrescarà el record de la mort violenta del seu pare quan encara eren petits, mentre que la necessitat de restablir-se i reincorporar-se els tornarà a unir.

ARTISTES DE "UN MÓN PARAL·LEL

ANDRES GALEANO

Va neixer al 1979 a pereira, risaralda colombia, es l’autor dels llibres “Besos de sal” i “Debajo de los dias”.

​En aquest projecte cerca els errors generats en les transicions dels panorames, unes anomalies que delaten el caràcter virtual de la representació.


SASHA R. GREGOR

Es una cientifica que li encanta l’art o una artista que s’inspira en la ciencia?li encanta presentarse aixi, va neixer al 1970 a BarcelonaEn aquest projecte, Sasha R. Gregor realitza el viatge que va fer Darwin entre el 1831 i el 1836 al voltant del planeta a bord del Beagle.


ALBERT GUSÍ

Va neixer el 1970 en castellbisbal, Valles occidental.Unes de les seves obres mes famoses son “Objectiu Medacorba” i “simulacio d’una fumarola al volcà”En aquest projecte, vol explicar els errors del sistema automatitzat que difumina la cara de la gent i de molts cartells publicitaris, de aquesta manera, manifesta que els algoritmes estan malament i no detecten be les coses.


ROBERTO FEIJOO

Va néixer a Orense i va residir en Alemanya per anar a la universitat de HannoverAlguns de els seus treballs son “landscapes to”, “berlin alexanderplatz”, “border&line”. En aquest projecte, fa un recorregut visual del paisatge urbà de Berlín i obté “instantànies” ben convincents que ens parlen de versemblança, autoria, propietat i control social.


JONAY P. MATOS

Va neixer el 1981 a Gran CanariaAlguna de les seves obres es “Punzón Óseo”,El que fa en aquest projecte es tilitzar l'app de Streetview i jugar amb els errors per aconseguir crear nous espais ficticis i incoherents en l'univers de Googlemaps.


DAVID MAYO

Va neixer al 1979 a España
La exposicio principal es aquesta, es a dir, la de un mon paral·lel
El que fa en aquest projecte es posar elements extemporanis creant a vegades alguna dimensió estranya, quasi surrealista.


ALBERTO SALVÁN

Va neixer al 1979 a Madrid
Algunes de les seves exposicions son “cars and houses”, “bushes” i “portraits”
El seu treball en aquest projecte es fer un homenatge paròdic al llibre de culte Uncommon Places de Stephen Shore revisitant els llocs fotografiats pel mestre nord-americà.


MARIO SANTAMARIA

Va neixer al 1949 a Buenos aires. Argentina
Algunes de les seves obres son “Huellas microscópicas y Memorias de laboratorio”, “Uno, Once y Nosotros” i “Los sueños de Galileo”
El seu treball en aquest projecte es mostrarnos els “autoretrats” de la càmera de Google Street View al digitalitzar els principals museus del món.


TXEMA SALVANS

Va néixer al 1971 a Barcelona
Algunes de les seves obres son “My kingdom”, “The waiting game” i “Nice to meet you”
El seu treball en aquest projecte es sobre la prostitució de carrer es veu implementant per les geolocalitzacions de Google Street View.


RUBEN TORRAS

​Va néixer al 1978 a Sant Vicenç de Montalt
Una de les seves obres es “the iconoclasts”
En el treball, ell fa una altra mena de paròdia i rememora paisatges mítics de pel·lícules com Easy Rider, Paris, Texas o Blow up, en què la carretera esdevé metàfora i escenari d’un viatge iniciàtic.


BARBARA TRAVER

Va néixer el 1992 a España
La seva obra principal és aquesta, és a dir, la de “un mon paral·lel”
El seu objectiu en el projecte es presentar per mitjà de Facebook un recorregut fictici pels Estats Units a partir de Google Street View.


AZAHARA CEREZO

Va néixer el 1988 a Girona
Algunes de les seves obres son “Desrelocalitzant”, “Make Room” i “acto de presencia”
El seu objectiu en aquest projecte es  localitzar diferents escenaris amb missatges polítics en murs i superfícies captats per Google Street View en llocs rellevants de la Guerra Civil espanyola.

PETER LINDBERGH

Peter Lindbergh va néixer al 1944 a la regió de Wartheland, a una Polonia ocupada en plena 2a guerra mundial, i es va criar a Duisburgo (actual Renania del Nord-Westfalia, Alemanya), juntament amb la seva família.  Als 15 anys va decidir deixar l’escola i posar-se a treballar com a aparadorista en una botiga, però, després de passar pel servei militar, va decidir matricular-se en una escola d’art a Berlín. Ell mateix recorda aquests anys: «Preferia buscar les inspiracions de Van Gogh, el meu ídol, en lloc de pintar els retrats i els paisatges obligatoris ensenyats a les escoles d’art». Aleshores, inspirat pel treball d’aquest pintor, es va mudar cap a Arles durant un any, per després emprendre viatges en autopista per Espanya i el Nord d’Àfrica.

Temps després va començar a estudiar pintura a la Escola Superior de Belles Arts de Krefeld (Renania del Nord-Westfalia), i durant els seus primers anys d’estudi va realitzar la seva primera exposició de la seva obra al 1969 a la galeria Denise René-Hans Mayer. L’art conceptual va ser l’últim que va influir en la seva fase final dels estudis d’arts visuals.

 

A continuació, es va mudar a Düsseldorf al 1971, aquest cop enfocant-se en la fotografia com a ajudant de Hans Lux (un fotògraf alemany) durant 2 anys. Llavors, un cop va acabar aquesta etapa de la seva vida, va obrir el seu propi estudi com a fotògraf publicitari al 1973.

D’aquesta manera, es va fer ben conegut al seu país natal, així que es va incorporar a la família de la revista Stern, juntament amb molts altres fotògrafs importants, per després mudar-se cap a París al 1978, buscant seguir la seva carrera professional per concentrar-se en la alta costura. Allà, va fotografiar a diferents models tals com Naomi Campbell o Cindy Crawford, i va col·laborar amb revistes tals com Stern o Vogue.

És considerat un dels fotògrafs del mon per excel·lència i un pioner a la fotografia, doncs va introduir una forma de nou realisme mitjançant la redefinició dels estàndards de bellesa amb imatges on ell preferia que la seva model tingués el maquillatge mínim i un pentinat senzill, potenciant la seva autenticitat i bellesa natural. La seva manera de fer i de pensar respecte la dona el separen d’altres fotògrafs, doncs ell privilegiava l’ànima i la personalitat, sempre tenint en compte que hi ha alguna cosa més que fa que una persona sigui interessant, més enllà de la seva edat. Ell mateix diu «Aquesta hauria de ser la responsabilitat dels fotògrafs avui en dia per alliberar a les dones i, finalment, a tothom, del terror de la joventut i la perfecció».

En definitiva, és conegut pels seus retrats senzills  i reveladors (majoritàriament en blanc i negre) i també per haver treballat amb les marques i revistes de moda més prestigioses des de finals dels anys 70, juntament amb el fet d’haver oferit una nova interpretació de la dona després de la dècada de 1980, sempre negant-se a inclinar-se a la perfecció i els estereotips. A més, va ajudar a crear el fenomen top model de la dècada de 1990.

Finalment, amb 2 matrimonis, 4 fills i molta fama i reconeixement, va morir el 3 de setembre de 2019 amb 74 anys.

© 2023 por NÓMADA EN EL CAMINO. Creado con Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page